Victor Surge

Intervju med Victor Surge, skaperen av Slender Man myten, (detta är ett utdrag ur en intervju gjord av knowyourmeme.com).

Victor Surge och Tomberry om Slender Man

Tomberry : Var vänlig introducera dig litegrann. Vem är Victor Surge? Hur länge har han varit en SA mupp och hur aktiv är han där?

Victor Surge : Mupp har jag varit i ungefär fyra år, men jag har varit lurker på forumet sedan ’99. Jag postar inte jättemycket, men jag spenderade några år i EVE Onlines muppflotta och spenderar mycket tid med att läsa trådar i forumen. Jag spenderar inte mycket tid aktivt online eftersom jag vanligtvis har mycket IRL saker på gång.

T : I Juni 2009, den 10:e för att vara precis, så motiverades du av vad att gå med i ”skapa paranormala bilder” tävlingen på SomethingAwful?

VS : Det var ganska spontant. Jag såg några av bilderna i tråden och bestämde mig bara för att skapa något som jag själv skulle tycka var creepy.

T : Vilka var dina inspirationskällor vid skapandet av dina två första bilder innehållande en kuskum figur som du kallade ”The Slender Man”? Hur reagerade folk på det?

VS : Jag influerades främst av H.P Lovecraft, Stephen King (specifikt hans korta historier), William S. Burroughs surrealistiska bilder, och några spel ur survival horror genren; Silent Hill och Resident Evil. Jag känner att de mest direkta influenserna var Zack Parsons’s “That Insidious Beast”, Stephen Kings korta historie “The Mist”, SA-sagan om “The Rake”, rapporter om så kallade skuggfolk (Shadow people), och Mad Gasser of Mattoon. Jag använde dessa för att formulera något vars motivationer knappt kan uppfattas och orsakar generell obekvämhet och rädsla hos de flesta.

Reaktionen var överaskande bra så jag fortsatte göra bilder baserade på Slender Man.

T : Hur reagerade du på att folk började skapa bilder och historier om din nyfödda myt, parallellt med dina? Trodde du att den skulle bli sådär populär och sprida sig till andra webbsidor 4chan, Kongregate, Facepunch…) så snabbt som den gjorde, vilket gav den titeln som “Internet Urban Legend” och meme?

VS : Det var otroligt att se folk skapa sin egen lilla del av Slender Man för att föreviga hans existens. Jag trodde inte det skulle röra sig bortom SA forumen. Och när den gjorde det, fann jag det intressant att se på en form av accelererad urban legend. Den skiljer sig från tidigare konceptet urban legend i att den är på Internet, och detta både hjälper och stjälper Slender Mans status som en sådan. Enligt min personliga åsikt, kräver en urban legend en publik ignorant kring ursprunget till legenden. Den behöver icke-kontrollerbara tredje- och fjärdehands (eller mer) vittnesbörder för att föreviga myten. På Internet, är alla skeptiska till dess ursprung vilket sågs i den väldigt offentliga Something awful tråden. Men det som är så roligt är att trots detta, spreds den. Internet memes är pedantiska saker och genom att göra något vid rätt tidpunkt kan det man skapar svälla till en ”Internet Urban Legend”.

T : Känner du till användarna “Ce Gars” och “KickYouInHalf”, eller generellt, Marble Hornets projektet?

VS : Det har blivit några e-mails, men jag känner dem inte personligen.

T : Hjälpte du till med deras videoserie (idag, mer än 26 episoder)? Var det mer av en hyllning till ditt verk? Vad var din reaktion till den och deras egen popularitet som serie på Youtube?

VS : Jag hade inget att göra med videoserien eller någon annan som kan verka ha något att göra med Slender Man. Jag håller mina projekt nära bröstet (i en plastpåse med mina andra organ). Jag hoppas andra grupper skapar nya koncept och gör nya videoserier. Inte nödvändigtvis en skräckserie eller något som har med det övernaturliga att göra, utan produktioner inom alla möjliga ämnesområden och i flera genrer. Jag tycker Marble Hornets projekts starkaste poäng var hur de visade vad som kan göras med detta medium.

T : Ett år sedan, verkar folk fortfarande gilla Slender Man karaktären, tillräckligt för att få Marble Hornets staben i funderingar kring en ny säsong. Blir du fortfarande igenkänd då och då för Slender Man? Har den karaktären ändrat hur du surfar på nätet?

VS : Ibland, men jag gillar att hålla det mystiskt (låter sig intervjuas).

T : Har du något annat du vill tillägga till vad som redan sagts, eller något sista ord till läsarna?

VS : Tidigare hade du änglar och succubi, och sedan spöken och andar, och idag skuggfolk och interdimensionella varelser. Slender Man, och andra nyligen skapade väsen, är bara det nyaste tillägget i en progression av en lång, och väldigt verklig, mänsklig tradition.

Du har sett honom, nu kan du inte ose honom.

T : Tack återigen så väldigt mycket för din tid.

Mer om Slender Man, klicka här.